Vášeň pro grilování

Možná bude grilování jedno z mála zpestření, které si v této době můžeme dopřát. A grilování je navíc činnost, ze které vznikají ty nejchutnější pokrmy. Nejčastější surovinou k takové přípravě jídla je maso. Můžeme si pochutnat na hovězím, telecím, kuřecím, vepřovém nebo jehněčím.

Doba grilovaček je tu Bmikalkulacka.cz a pojďme si něco připomenout o přípravě masa.

Hovězí maso je už pro přípravu na grilu klasikou. Je několik druhů hovězího masa, od svíčkové po žebro nebo hřbet, které lze na grilu změnit v gurmánskou lahůdku.

Obecně platí, že hovězí maso je pro takovou přípravu velice vhodné. Má vyzrálou chuť a je odolné vůči vysoký teplotám. Intenzita tepelné úpravy se dá ovlivnit tloušťkou připravovaného kousku masa. Hovězí maso je také výchozí surovinou pro přípravu hamburgerů, které se dělají z mletého masa a na grilu jsou vítanou lahůdkou. Toto maso je se dobře snoubí s různými omáčkami.

špíz

Telecí maso nepatří k úplně nejvhodnějším masům pro tento způsob přípravy. Je příliš jemné, nemá tak plnou chuť a je i ekonomicky náročnější. Určitě se pro tento druh masa najde lepší uplatnění. Pokud už musíte maso grilovat, zvolte si kus, který je více prorostlý žilkami tuku.

Jehněčí maso je zajímavou variantou. Ne každému chutná, ale když už je chcete vyzkoušet, vyberte si žebírka. Patří mezi ty nejoblíbenější kousky a pikantně okořeněné se promění v lahůdku. K tomuto jídlu se hodí i brambůrky z grilu. Stačí si brambory předem uvařit nebo upéct a na grilu ve vaničce s trochou tuku a bylinkového koření je dodělat.

žebírka

Drůbeží maso mají rádi i děti. Navíc je levné, je mnohem lehčí a lépe stravitelné. Dopřát si jej mohou i dietáři. Nejlépe se připraví, pokud se nechá marinovat. marinádu si můžete koupit už hotovou, nebo si ji z oleje, bylinek a citronové šťávy udělat. Kuřecí maso je vzhledem k rychlé přípravě vhodné i na špízy.

Vepřové maso je u nás nejčastěji používáno a nechybí ani na grilu. K nejchutnějším patří vepřová krkovička, která si zachová šťavnatost i po delším grilování.