Pecka z avokáda

Určitě i vy patříte mezi ty, kteří vyhazují pecku z avokáda. Největší ironií na tom je, že právě slupka z pecky je ta, která je tím bohatým zdrojem živin. Tyto živiny jsou ty, které mohou zabraňovat rakovině a onemocněním srdce. Byl prováděn průzkum vědců, kteří na tuto informaci přišli velmi náhodou. Slupka z avokáda obsahuje látky, které mohou předcházet růstu nádorů a usazovaní tuku v tepnách. Z pecky se získává nejčastěji olej, ale slupka se vyhazuje. Přitom právě slupka je ta, která člověku dokáže nejvíce posloužit.
plněné avokádo
Vědci se po objevení rozhodli ze slupek vyrobit prášek, který dále zpracovávali a to až do doby, dokud od sebe nebyli schopni oddělit olej a vosk, který slupky obsahují. Testy bylo dokázáno, že olej ze slupek obsahuje až 116 sloučenin a vosk dalších 16. Zajímavé je, že velká spousta sloučeni se v samotné pecce ani nenachází.
Olej, který se dá získat ze slupek pecky, obsahuje látky, jako je například Heptakosan, kyselina lyurová apod. Heptakosan je látka, která dokáže zastavit růst nádorového bujení. Kyselina laurová zvyšuje hladinu lipoproteinu. Může snižovat riziko aterosklerózy.
půlky avokádo
Samotný vosk obsahoval jako jednu z nejzajímavějších sloučenin látku zvanou  Dibutylhydroxytoluol. Tato látka je antioxidační činidlo, které se dává do potravin a kosmetiky jako látka konzervační.
Avokádo lze považovat za velmi bohatý zdroj vlákniny ale i dalších živin, které jsou pro nás velmi prospěšné. Může se jednat například o draslík nebo vitamín E. Obsahuje ale také značný podíl vitamínu B, který velmi pomáhá k snižování hladiny aminokyseliny, která je zase spokojována s úzkostmi a depresemi.
Možná vás náš dnešní článek motivoval k tomu, abyste se také rozhodli vyzkoušet avokádo. Lze jej sehnat ve spoustě známých obchodech nebo supermarketech. Z naší strany vám jej můžeme jen doporučit. Kromě toho, že je velmi zdravé, je také chutné. Nebojte se vyzkoušet něco nového.