Vybudujte funkční pokojíček pro vaše dítě

Miminko první měsíce nebo i dva tři roky zůstává s vámi v ložnici. Když však povyroste, začnete řešit jeho přesun do dětského pokoje a přemýšlíte, jak jeho vybudování pojmout.
učení zeměpisu
Jak by měl pokojíček vypadat
Při navrhování dětského pokoje je dobré nejprve věnovat víc času popřemýšlení o tom, jak je vhodné pokoj pojmout. Pokud nemáte peněz nazbyt, je dobré pokoj sestavit tak, aby byl variabilní a vhodný nejen pro malé miminko, ale i pro větší dítě za pár let.
Je vhodné, když je základní vybavení neutrální a tedy použitelné i do budoucna. Oživit a přizpůsobit aktuálnímu věku dítěte ho pak můžete prostřednictvím různých doplňků, dekorací, úložných boxů, poliček a hraček.
dětská stavebnice
Dvě základní věci, na které byste neměli vedle variabilního nábytku zapomenout:
Kvalitní postel
Můžete ušetřit na ostatním nábytku, ale postel a zejména matraci pořiďte opravdu kvalitní. Myslete také na to, že i když už je malé dítě ve vlastním pokoji, často vás tam bude vyžadovat. Proto pokud v pokoji nemáte další válendu nebo nějaké lůžko, je dobré pořídit postel v takové velikosti a s takovou nosností, abyste si případně mohli k dítěti lehnout.
Dostatek úložného prostoru
Je dobré vhodně vymyslet úložné prostory. Pokud máte malý pokoj a dvoupatrovou postel, můžete využít schody palandy jako šuplíky! Skvělou možností je také rohová skříň/šatna. Využijete tak maximálně možnou plochu pokoje!
Bezpečný prostor
Dětský pokoj by měl být samozřejmě bezpečný a pro dítě po všech směrech příjemný prostor. Z hlediska bezpečnosti je dobré zajistit nábytek a police přišroubováním ke zdi. Je vhodné také zajistit okno tak, aby z něj dítě nemohlo jakkoliv vypadnout.
Rozdělení pokoje
Pokoj sestavte tak, aby se skládal z několika základních zón. Je dobré pomyslně oddělit prostor ke spánku a místo, které slouží ke hraní nebo později studiu. Pokud je v pokoji dostatek místa, může zde mít další relaxační zónu, kam se může schovat nebo si třeba číst. To může představovat třeba oblíbené teepee, stan/domeček nebo později pohodlné křeslo. Takový koutek je důležitý hlavně v případě, že pokoj sdílí dvě děti. Je potřeba, aby obě měly v pokoji svůj prostor, který jim alespoň trochu zajistí soukromí, zejména pokud jde o starší děti.
Vybírejte chytře na základě vašich možností
Pokud jde o konkrétní řešení, je to na vás. Můžete pokojík obzvláštnit malbou na zdi, samolepkami, desénovými boxy. Stejně tak „obyčejná“ polička na zeď může mít tvar třeba letadla nebo auta! Fantazii se meze nekladou, a pokud budete dostatečně kreativní, můžete pro vaše děti vytvořit z jejich pokoje opravdový ráj!