Lahůdka pro mlsné jazýčky a zároveň lék

Anacardium occidentale – ledvinovník západní; že jste takový název rostliny ještě nikdy neslyšeli? Možné to je, ale o plodech tohoto stromu, které se svým tvarem tak trochu ledvině podobají, zajisté ano. Jde o kešu ořechy, které patří v nabídce ořechů v naší krajině k těm nejoblíbenějším. Kešu ale nejsou ořechy v pravém slova smyslu – botanicky se jedná o jedlé nažky, nacházející se v plodu, jenž se nazývá kešu jablko (pozn.: i to se zpracovává, a to na džemy, kompoty, pálenku).

Domovinou tohoto vzrůstného stromu (výška až 12 metrů) je Brazílie, avšak již v 16. století ho mořeplavci rozšířili přes Afriku až do Indie a východní Asie. Pěstuje se na plantážích v tropických pralesích (pozn.: dřevo ledvinovníku je velice tvrdé a slouží k výrobě nábytku – takzvaný bílý mahagon). 

cashew-51978_960_720

Ihned po sklizni nejsou kešu poživatelné, neboť se na ně ze skořápek dostává dráždivý smolnatý olej kardol. Ten se před dodáním na trh odstraňuje zahříváním (pozn.: kardol má dezinfekční účinky a přidává se do laků, barviv a insekticidů, anebo se jím impregnuje dřevo proti termitům).

Podle poznámek v článku je patrné, že ledvinovník západní je velice užitečný strom, který člověk využívá beze zbytku.

V roce 2016 byl největším producentem kešu oříšků Vietnam.

cashew-nut-1098177_960_720

Kešu ořechy nejenže jsou, díky své lahodné nasládlé chuti, velice dobré, ale také je v nich obsažena spousta látek, které jsou užitečné pro náš organismus. Jsou to především vitamíny A, téměř všechny vitamíny skupiny B (nejvíce však B7 – biotin), E, K, minerály (zejména hořčík a vápník) a stopové prvky. Navíc jsou velmi bohaté na omega 3 nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny. Ve srovnání s jinými, u nás konzumovaným ořechy, jsou kešu nízkokalorické, takže je mohou bez obav jíst i osoby, držící různé diety.

Na našem trhu se kešu objevují pražené, solené a přírodní – a právě těm byste měli věnovat svou pozornost. Při pražení se zpravidla zničí většina prospěšných látek a příliš soli nám zrovna neprospívá. Dále jsou to kešu v čokoládě, v jogurtu, naložené v medu. Z kešu se též lisuje vynikající olej.